Kermis in Mheer 1921
Een film uit 1921, uiteraard niet door mij opgenomen, van een eeuwen oude traditie van een kermis in de zuid Limburgse dorpen, in dit geval het dorp Mheer. Het katholieke geloof kent een aantal tradities. Een er van is de jaarlijkse processie, in de volksmond genoemd de ‘Broonk’. In deze ‘Broonk’ wordt het allerheiligste, een relikwie van de patronaatheilige van het dorp, door de straten van het dorp gedragen. Aan de processie nemen oud en jong deel, wordt gebeden en wordt door de plaatselijke harmonie processie-marsen gespeeld. Na de processie werd er feest gevierd en begint de kermis.
In de late middeleeuwen werden schuttersgilden opgericht voor het bewaken van de orde en veiligheid van de bevolking. Zij beschermde de inwoners van hun stad of dorp tegen rondtrekkende rovers en hielpen bij calamiteiten en bij het blussen van branden. In de Napoleontische tijd werden de schutterij-verenigingen opgericht. De schutterij had tevens als taak om geloofsuitingen waaronder een processie in alle rust te laten plaatsvinden. De ‘Bielemennekes’, een belangrijke functie in de schutterij, maakte de te lopen processie-route vrij van obstakels zodat de processie ongestoord kon plaatsvinden. Het traditioneel ‘Paolke Hauwe’ stamt uit die periode.
Tot op de dag van vandaag gaat de schutterij op de dinsdag na de kermis de route van de processie na. Dorpsbewoners plaatsen dan langs deze route op diverse plaatsen een paal die door de ‘Bielemennekes’ moet worden omgehakt. Het zogenaamde ‘Paolke Hauwe’. Aan elke paal zit een fles schnaps (sterke drank) voor de leden van de schutterij ter beloning van het beschermen van de processie. Veel dorpsgenoten trekken met de schutterij mee en er wordt de ‘Cramignon’ gedanst, een reidans waarbij men hand aan hand in een lange rij door het dorp danst.