Video’s van 2002 tot en met 2018

Malysia (2018)

De eerste dagen in Kuala Lumpur bezoeken we familie die als expats Kuala Lumpur als hoofdverblijfplaats hebben. In twee dagen tijd laten zij ons het leven ervaren in deze stad met bijna 2 miljoen inwoners. We bezoeken het zakencentrum in de omgeving van de Twin-towers. We eten en drinken s ’avonds op een heli-platform, dat ‘s avonds ingericht is als terras, boven op een dak van een kantoor van ruim 40 verdiepingen. Vanaf dit platform heb je een prachtig uitzicht over het zakencentrum van Kuala Lumpur.

Het klimaat in Maleisië is tropisch, 30 tot 35 graden celcius en een hoge luchtvochtigheid, met elke dag wel een stortbui. In de zomer maanden is er in de grote steden zoals Kuala Lumpur veel smog dat veroorzaakt wordt door de uitlaatgassen van het verkeer in combinatie met de weersomstandigheden.

De belangrijkste drie bevolkingsgroepen in Maleisië zijn: de traditionele Maleiers zij zijn overwegend moslim; Chinezen die het confucianisme, boeddhisme of taoïsme als geloof hebben en de Indiërs bestaande uit hoofdzakelijk Sri Lankanen en Pakistanen zijn hindoes. Het geloof van de traditionele bevolking in Maleis Borneo is animisme, zij geloven dat zielen of geesten niet alleen bestaan in mensen maar ook in dieren, planten, stenen of natuurlijke fenomenen.

Tijdens onze reis ervaren wij de bevolking als vriendelijk, gastvrij en erg behulpzaam en is vergelijkbaar met de bevolking in Thailand en Sri Lanka.  Het cultureel historisch erfgoed uit de periode van de Portugese en Nederlandse overheersing zijn we in Kuala Lumpur zeer sporadisch tegengekomen. Daartegenover is het cultureel erfgoed uit de periode van de Engelse kolonisatie (begin 1800) veelvuldig voorhanden.

We ontvluchten de drukte van de stad en nemen een vlucht naar Kuching gelegen in de provincie Sawarak van Maleis Borneo. Daar maken we kennis met de veelzijdige natuur die Borneo rijk is. We haiken door een mangrovebos en maken kennis met de neusaap (Proboscis Monkey) ook wel genoemd Orang Belanda, wat zoveel betekent als “lelijke Nederlander”. De neusaap komt van oorsprong alleen voor in Borneo en leeft van de bladeren, vruchten en bloemen van de typische mangrovebomen. We bezoeken een voederplaats voor orang-oetans. Het is een plek ver van de bewoonde wereld. Door een sidderende hitte en hoge luchtvochtigheid moeten we 3 kilometer door het oerwoud lopen om op de voederplaats te komen. Het voederen vindt slecht eenmaal per dag plaats. Met name orang-oetans vrouwtjes met jongen vinden in het oerwoud te weinig voedsel om in leven te blijven. Helaas moeten we constateren dat ook hier de economisch belangen de overhand hebben. Veel oerwoud heeft plaats moeten maken voor de palmolie plantages. Deze enorme grote plantages hebben grote negatieve effecten op het leefgebied van de inheemse diersoorten. De biodiversiteit is als gevolg van deze plantages enorm aangetast. We rijden door naar het stuwmeer Batang Ai, ten zuid-oosten van Kuching, een prachtig mooi gebied waar we verblijven in een voormalig long house dat tot resort is omgebouwd. Dit is het gebied van de koppensnellers. De oude tradities van koppensnellen is voorbij. Wel leeft deze bevolking nog met de overige traditionele gewoontes als stammen bijeen in long houses. Elke stam heeft een stamhoofd die toeziet op de naleving van de strenge regels die de gemeenschap hanteert.

Vervolgens reizen we door naar de Cameron Highlands. Deze hooglanden zijn gelegen op een hoogte van circa 1500 meter boven de zeespiegel met een mild klimaat (20 tot 25 graden). Tijdens de Engelse overheersing is dit gebied ingericht met theeplantages. Vanwege het milde klimaat wordt in dit gebied ook veel groenten verbouwd. Overigens zijn de theeplantages niet te vergelijken met theeplantages die wij in Sri Lanka hebben bezocht, waar de theeblaadjes nog handmatig worden geplukt. We bezoeken het Mossy Forest op circa 2000 meter. Een prachtig mooi natuurgebied vol met wilde orchideeën.

Wij vervolgen onze weg naar het eiland Penang dat we bereiken via een brug van 14 km lang. Hier zijn nog veel gebouwen uit de periode van de Engelse Kolonisatie. De bevolking bestaat hoofdzakelijk uit Chinezen en Maleiers. Het valt op dat de Chinese invloed groot is. De laatste jaren trekken veel gepensioneerden vanuit de hele wereld naar Penang om daar hun laatste jaren door te brengen. 

Om bij te komen van een redelijk uitgebreid reisprogramma gaan we naar onze laatste bestemming in Maleisië naar het resort Berjaya op het eiland Langkawi. Dit met de bedoeling om bij te komen van de reis en wat te luieren op het strand. Integendeel, het wordt het meest inspannende deel van ons bezoek aan Maleisië. Het begint met een fietstocht over het eiland onder begeleiding van een zeer enthousiaste gids. We maken een trip, met dezelfde enthousiaste gids, naar Kilim Geoforest Park met mangrovebossen, grotten en diverse stranden waaronder het strand waar de opname van Robinson eiland hebben plaatsgevonden, we gaan met een kabelbaan naar de bergtoppen in het oerwoud van Langkawi, we wandelen naar een 60 meter hoge waterval en snorkelen bij een koraal rif bij het eiland Pulau Paya. Al met al zijn we niet aan rusten toegekomen maar hebben we wel kunnen genieten van de prachtige natuur die Langkawi en omgeving te bieden heeft. Onze algemene indruk van Maleisië en Borneo (Sawarak) is een prachtig land met bijzonder mooie natuur, unieke flora en fauna en een zeer vriendelijke bevolking.

West Canada (2017)

De eerste keer dat we de Atlantische oceaan oversteken voor een camperreis in West Canada (ColumbiaAlberta en Vancouver Island). Het rijden in Canada is zeer relax, grote wegen en een rustig rijgedrag. Canada is het land van de beren dus je moet voorzorg maatregelen nemen, berenbel, berenspray, afval alleen deponeren in speciale bearproof containers en geen eten open en bloot leggen. Bij de eerste wandeling die we maken naar de Bridal Falls kijken we elkaar argwanend aan, we hadden geen berenbel en berenspray bij ons. We waren de enige in het gebied en keken regelmatig om ons heen of er geen beren in de buurt waren. Het landschap wordt naast de rotsformaties, meren, rivierdalen en Rocky Mountains hoofdzakelijk bepaald door naaldbomen, naaldbomen en nog eens naaldbomen. In deze zin is de begroeiing erg eenzijdig.

Al snel ontdekken we het gemak en het relax rijden met de camper. ’s Avonds stippel je de route uit waar je de volgende dag naar toe wilt gaan. Als je moe bent zet je de camper langs de kant en maak je een Powernap. Je eet en drinkt wanneer het je uitkomt en je zoekt de meest geschikte campgrounds uit.

Tijdens onze reis in Canada hebben we 14 keer beren gezien, één grizzly en de overige waren zwarte beren. De bevolking is zeer vriendelijk en behulpzaam. Zij geven je advies en tips met betrekking tot bezienswaardigheden. In de plaats Victoria op Vancouver Island zie je een sterke Britse invloed, wat daarbij opvalt is dat er veel mensen wonen met Chinese roots.

Gardameer (2016)

Een wandeling op Monte Baldo (ruim 2000 meter boven zeeniveau) bij Malcesine aan het Gardameer in Italië. Mont Baldo is een bergketen gelegen aan de oostzijde van het Gardameer. We hebben de route Sentiero del Ventrar gelopen.

Axamer Lizum (2016)

Een stevige wandeling op de Axamer Lizum van Hoadl-Haus naar Birgitzköpflhaus.

Macedonië aan het meer van Ohrid (2015)

We verblijven in het dorpje Trpejca in Huize Ribar aan de voet van het Nationaal Park Galičica. Met een uitstapje naar het Nationaal park Mavrovo.

Kos (2014)

Het eiland Kos dat behoort tot Griekenland ligt in de Egeïsche Zee ten zuiden van Bodrum in Turkije. De Doriërs, een van de drie oudste Griekse bevolkingsgroepen, bevolkte het eiland in de elfde eeuw voor Christus. De Asklepios-cultus op Kos stamt uit die tijd. Rondom de eerste jaartelling werd Kos onderdeel van het Romeinse Rijk. Vervolgens werd het onderdeel van het Byzantijnse Rijk waarna het Ottomaans Rijk. De Italianen bezette het eiland in de tweede wereld oorlog. Na een kort Brits protectoraat maakte Kos in 1947 weer onderdeel uit van Griekenland.

Asklepion op Kos

Het Asklepion van het eiland Kos ligt op 4 km ten zuiden van de hoofdstad Kos van het gelijknamig eiland Kos. Het oudste deel van Asklepion is van de 4e eeuw voor Christus. In deze periode waren de Griekse geleerden al bedreven met de geneeskunde.

Burcht Nerátzia op Kos

De Burcht Nerátzia is van 2017 na een aardbeving niet meer toegankelijk voor publiek vanwege instortingsgevaar. Het vermoeden bestaat dat er op de plek van de huidige Burcht al een vestiging bestond uit Byzantijnse periode in de 5e eeuw na Christus. Wel is bekend dat tussen de 14e en 16e eeuw de nodige veldslagen hebben plaatsgevonden. Begin 19e eeuw tijdens de Ottomaanse bezetting is de Burcht zwaar beschadigd door een ontploffing van het kruitmagazijn.

Gran Canaria 2013

Gran Canaria is niet alleen voor de zonaanbidders die uren achter elkaar op het strand liggen. Er is voldoende te zien en te ondernemen. In slechts 2 weken kun je niet alle bezienswaardigheden bezoeken. Je kunt dagen door het binnenland lopen met prachtige vergezichten. Het wandelpad GC-600 brengt je naar de mooiste plekken van het eiland. Bij goed weer heb je vanaf de Roque Nublo een mooi uitzicht op de vulkaanberg El Teide op Tenerife.

Israël (2012)

In het voorjaar van 2012 bezoeken we Israël. Met enige oponthoud bij de douanecontrole op vliegveld van Tel Aviv, reizen we door naar Jerusalem. Als reisgids hebben we een kennis, een Palestijn die in Jerusalem in een Palestijns gebied woont op de Westelijke Jordaanoever. Ruim veertien dagen wonen we bij onze reisgids. Hij beschikt zowel over een Israelisch paspoort als een Palestijns paspoort. Hij spreekt vloeiend Arabisch, Hebreeuws, Nederlands en Engels. Het is bijzonder dat we als westerlingen in een Palestijns gebied hebben doorgebracht. Onze gids brengt ons op bijzondere plekken en in diverse bezette gebieden waar je als westerling normaal gesproken niet mag komen. Hij loosde ons zonder veel problemen door de nodige checkpoints. De checkpoints zijn zwaarbewaakt door Israëlische militairen. In de bezette gebieden is de controle in handen van Palestijnse politie.

Jerusalem

Jerusalem is de stad van de drie godsdiensten, het Christelijk geloof, het Jodendom en de Islam. De eerste beschrijvingen van de huidige plaats Jerusalem zijn van de 19e eeuw voor Christus. De joden en de moslims eisen elk Jerusalem op als hun stad, tot heden leidt dit tot grote politieke en godsdienstige conflicten. Het huidige Jerusalem heeft ruim 850.000 inwoners (waarvan 520.000 joden en 300.000 moslims). In de oude stad wonen wonen circa 30.000 mensen, waarvan ruim 80% moslim is. Dit loopt de laatste jaren echter sterk af. Door de rijke en brede godsdienstige geschiedenis heeft Jerusalem veel bezienswaardigheden, waaronder de Heilige Grafkerk, de Olijfberg, de Klaagmuur (een overblijfsel van de tweede joodse tempel), de Rotskoepelmoskee, de Tempelberg met de Al-Aqsamoskee. Veel godsdienstige gebouwen zijn in vele gevechten die in Jerusalem hebben plaats gevonden verloren gegaan.

Van Nazareth naar Betlehem

Nazareth is gelegen in het noorden van Israël in Galilea en bekend als de plaats waar Jezus is opgegroeid. Nazareth werd pas een plaats van betekenis nadat in de vierde eeuw na Christus het Christendom een belangrijke plaats ging innemen in het Romeinse Rijk. Er zijn maar weinig overblijfselen uit die periode toch is het voor christenen een belangrijk pelgrimsoord.

Bethlehem is een Palestijnse stad gelegen op de westelijke Jordaanoever in bezet gebied. De evangelisten Matteüs en Lucas en zelfs profeet Isa van de Islam beschouwen Bethlehem als de geboorteplaats van Jezus. Op de plek waar Jezus is geboren is in de vierde eeuw na Christus een basiliek gebouwd, genoemd de Geboortekerk, een van de beroemdste en mogelijk de oudste kerk van de wereld. Vreemd dat een van werelds grootste pelgrimsplaats omsingeld is door een 8 meter hoge afscheidingsmuur en alleen bereikbaar is via zwaar bewaakte checkpoints. Veel inwoners van Bethlehem veelal Palestijnen komen daardoor jaren niet meer buiten de stad. Bethlehem is alleen toegankelijk voor Israëliërs en Westerlingen met de juiste papieren. Voor Palestijnse Christenen is het niet mogelijk om Bethlehem te bezoeken. Opmerkelijk is dat Yasser Arafat bij wet heeft vastgelegd dat alleen Palestijnse Christenen burgemeester van Bethlehem mogen zijn.

Dode Zee en Masada

De Dode Zee gelegen in de Jordaanvallei is het laagst gelegen meer van de wereld, waarvan de waterspiegel ligt op circa 420 meter beneden zeeniveau. Het instromend water verdamp waardoor de concentratie minerale toeneemt. Het zoutgehalte is reeds gestegen tot 33 %. Het hoge mineraalgehalte in het water is heilzaam voor veel huidaandoeningen. Door het onttrekken van water aan de invoerende waterstroom naar de Dode Zee daalt het waterniveau. Er liggen plannen om de instroom in de Dode Zee via water uit de Rode Zee te vergroten.

Massada is gelegen op een hoge rots (400 meter boven de waterspiegel van de Dode Zee) aan de westzijde van de Dode Zee. Ooit was het een buitenpaleis van koning Herodes. In de jaren 70 na Christus werd Jeruzalem door de Romeinen verwoest en bezet. Een groep Joden, de Zeloten, zochten hun heil in Massada een vrijwel onneembare vesting waar zij veilig zouden zijn. Massada beschikte over enorme waterbekkens waarin het water dat ’s winters uit de bergen kwam werd opgeslagen. Na een 3 jaar lange belegering, legden de Romeinen een enorme dam aan en kon Massada worden ingenomen. De Zeloten weigerden zich over te geven en pleegde collectief zelfmoord. Vanaf de top zijn de resten van de kampementen van de Romeinen nog te zien.

Petra in Jordanië

We maken een uitstap van 3 dagen naar Petra in Jordanië. We gaan de grens over naar Jordanië via de SHEIKH HUSSEIN BRIDGE, nemen een visa en met een huurauto rijden we naar het zuiden richting Petra. Petra dat in de bloeitijd, vierde eeuw voor Christus, bewoond werd door 25.000 Nabateeërs was gelegen aan een knooppunt van oude handelsroutes waaronder de handelsroute van wierook vanuit Jemen. Petra, gelegen in een dal in rotsheuvels van rode zandsteen, was slechts bereikbaar via een aantal kloven en had een zeer ingenieuze watervoorziening. Door een aantal grote aardbevingen in de vierde en zesde eeuw na Christus is de stad zwaar beschadigd. Er zijn nog ruïnes van vele graftomben, klooster tempel en theater. De terugweg naar Jerusalem ging een stuk moeizamer aan de grens zijn we uren lang vast gehouden. Pas na ruim 12 uur konden we door reizen naar Jerusalem.

Madeira (2008)

Madiera is het eiland van Bloemen en Bergen. Je kunt mooie wandelingen maken. Wandelen in de bergen is alleen voor de goed getrainde  wandelaar. In de bergen bevinden zich de natuurparken met als bekendste ‘Rocha do Navio’s’, ‘Laurissilva’ en ‘Garajau’s’. Ook zijn er tientallen mooie en goed onderhouden tuinen.

IndoChina (2007)

We bezoeken de 4 landen van IndoChina, LaosVietnamCambodja en Thailand. Onze ervaringen met voorgaande reizen in Azië zijn positief. We starten in het noordelijke punt van Thailand en varen twee dagen lang over de Mekong rivier. We varen langs de jungle en passeren enkele kleine dorpen langs de Mekong en leggen na twee dagen voor de eerste keer aan bij de stad Luang Prabang in Laos. De aftiteling van het jaartal ‘2006’ in de video’s zijn niet correct dit moet 2007 zijn.

Laos

Het bestuurssysteem in Laos is een een-partij socialistische republiek en wordt momenteel geregeerd door de Laotiaanse Revolutionaire Volkspartij die het Marxisme-Leninisme omarmt. Overigens merken we hier niets van. De laotianen zijn vriendelijke mensen en erg behulpzaam. Het is een proper volk, de mensen zien er goed verzorgd uit. Nergens zie je afval liggen zowel in het stedelijk gebied als op het platteland. In de andere Aziatische landen die we hebben bezocht was dit wel anders. De stad Luang Prabang was lange tijd de hoofdstad van Laos nu is dit Vientiane.

Vietnam

We passeren de grens met Vietnam bij Lao Báo en worden al direct geconfronteerd met de laatste oorlog, tussen Noord en Zuid Vietnam. In de rivier Sông Xê Pôn zien we rompen van oude Amerikaanse bommenwerpers in het water liggen die gebruikt worden als vissersboten. We rijden door naar de demilitarized zone (DMZ) noordelijk van Dong Ha en bezoeken de bekende Hien Luong brug en andere herinneringsplekken van de laatste oorlog. Wellicht inbeelding maar we merken dat de oorlog bij de vietnamezen nog veel sporen nalaat. Vervolgens trekken we via diverse steden verder naar het zuiden van Vietnam. Wat ons opvalt is dat de inwoners nogal terughoudend zijn. De keuken van Vietnam is divers en zeer aangenaam, wat dat betreft is het genieten.

Ten noorden van Ho Chi Minh City (voorheen Saigon) bezoeken we een Cao Dai Tempel met een bijzondere religie die pas in 1926 officieel erkend werd. Het Caodaïsme is een geloof van een combinatie van alle wereldreligies, en daarmee een mengelmoes van het Boeddhisme, de Islam, het Confucianisme, het Taoïsme, het Hindoeïsme, het Vietnamese Spiritualisme en het Christendom. Het bijwonen van een geloofsdienst is een aangrijpend geheel. Het bezoeken van de stad Ho Chi Minh City is een hele beleving, de drukte op straat met bromfietsen is gigantisch. Het oversteken van een hoofdweg lijkt een hele uitdaging maar gek genoeg weet elke passerende bromfiets je goed te ontwijken. Niet moeilijk doen zegt de Vietnamees ‘Close your Eyes en cross the Road’. We reizen verder af naar de Mekong Delta en gaan met de boot over de Mekong naar Cambodja.

Cambodja

Aan gekomen in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, krijgen we de volgende gruwelijkheden voorgeschoteld. We bezoeken de ‘Killing Fields‘. Hoe bizar kan het zijn. Dertig jaar na het einde van de tweede oorlog (1975) begon de gruwelijke genocide van de Rode Khmer met als leider Pol Pot, die 2,2 miljoen Cambodjanen liet vermoorden. Tot 2016 zijn slechts drie leden van de Rode Khmer voor levenslang veroordeeld en een aantal leden zijn overleden voor dat zij berecht konden worden, waaronder Pol Pot. Een groot aantal verantwoordelijke lopen nog vrij rond. De kans dat deze nog vervolgd worden is klein. Dit komt met name doordat de huidige regering en politici zich met de rechtspraak bemoeien. Cambodja behoort tot de armste landen van de wereld, heeft een hoge kindersterfte, hoge sterfte door aids en malaria en de overheid is erg corrupt.

Siem Reap met Angkor Wat

De ellende achter ons latende reizen we door naar Siem Reap voor een bezoek aan Angkor Wat. Angkor Wat is een tempelcomplex uit het Khmerrijk van de 9e eeuw tot in de 14e eeuw (na Christus). Het Khmerrijk strekte zich uit over grote delen van Zuidoost-Azië, waaronder het hedendaagse Cambodja, delen van Vietnam, Laos, Thailand tot aan de oostelijke grenzen van Myanmar. Over Angkor Wat is veel geschreven, belangrijk is dat je het gezien moet hebben. Het complex is de grootste toeristische inkomstenbron van Cambodja.

Bangkok (Thailand)

Als laatste bezoeken we Thailand waar we alleen de metropool Bangkok bezoeken. Bangkok is een jonge stad en werd pas in de 18e eeuw hoofdstad van Thailand. De koninklijke paleizen werden in die periode gebouwd aan de oostzijde van de rivier de Chao Phraya volgens dezelfde inrichting als in de voormalige hoofdstad Ayutthaya. Een bezoek aan het tempelcomplex Wat Arun en de het koninklijk paleis is een must. Ook Chinatown is een bezoek waard. Voor ons was een bezoek aan het uitgangscentrum, dat niet al te veilig is, minder voor de hand liggend.

Marokko (2006)

Marokko heeft een rijke geschiedenis die dateert van ruim 100 jaar voor Christus en heeft met onder andere de koningssteden Rabat, Fèz, Meknès, Marrakesh, de woestijn en het Atlasgebergte echt iets mooi te bieden. Er wordt wel eens negatief gesproken over de Marokkanen, maar is dit ook zo? Na ons bezoek constateer ik dat het het land van de uitersten is. We hebben veel vriendelijke mensen ontmoet en veel van hun cultuur mogen opsnuiven. Aan de andere kant moet ik helaas ook aangeven dat we ook aantal negatieve ervaringen hebben opgedaan.

Rabat, Chefchaouen en Fez

In Rabat is het hoofdpaleis van de koning van Marokko gevestigd en zetelt de regering. Bij de koningsstad Rabat hoort de kleur blauw van de zee en de lucht. De hoodstad van Marokko werd in de zevende eeuw door de veroveraar Yacoub el Mansour gekozen als symbool door haar imponerende schoonheid. De huidige Marokkaanse hoofdstad werd al in de Romeinse tijd bewoond. Chefchaouen is een toeristische trekpleister en bekend door haar indigoblauw geschilderde huizen. Het stadje is gelegen in het noorden van Marokko op een hoogte van 557 meter boven de zeespiegel.

De Koningsstad Fez is de culturele en spirituele hoofdstad van Marokko en bestaat eigenlijk uit drie steden: Fes el Bali, Fes en Jedid en een modern gedeelte. Door de bouw van paleizen van de Meriniden in de dertiende eeuw werd de stad te klein. Dit zorgde ervoor dat er buiten de muren van de oude stad het nieuwe Fès el Jedid werd gebouwd. Veel later kwam daar ook een ‘stad’ naar Europees model bij, met brede lanen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn onder andere het Paleis Dar el-Batha en de Qaraouiyyin Moskee. Fez staat ook bekend om zijn oude ambachten.

Meknes en Merzouga

De Koningsstad Meknes is bekend om de vele monumenten en paleizen die in de stad te vinden zijn. Alleen al de Bab Al-Mansour poort is een bijzondere bezienswaardig. Sultan Moulay Ismail (1672-1727) liet binnen de stadsmuren een stad met verschillende fonteinen, moskeeën, paleizen, terassen en tuinen bouwen. Via de monumentale hoofdpoort Bab Al-Mansour, welke toegang tot de stad geeft, bereik je het reusachtige mechouar. Merzouga is een dorp aan de rand van het Marokkaanse woestijn duingebied Erg Chebbi. Van hieruit gaan we de Woestijn in waar we overnachten onder een prachtige sterrenhemel.

Aït Ben Haddou, Essaouira en Marrakech

Aït-Ben-Haddou is een middeleeuwse vestigingsstad, die bekend is vanwege de schitterende kasba’s, die tegen een heuvel aan zijn gebouwd. De stad is opgebouwd uit leem en de kasba’s zijn versterkt door muren met hoektorens met daartussen smalle stegen, en hiermee een typisch voorbeeld van Zuid-Marokkaanse architectuur. De stad heeft zo’n 750 inwoners, van wie de meesten tegenwoordig in moderne huizen in een wijk aan de andere kant van de rivier wonen. Er wonen echter nog steeds een paar families binnen de oude vestigingsstad. De stad groeide uit tot een knooppunt voor handelsroutes tussen de Sahara en Marrakech.

Essaouira, tot de jaren ’60 bekend onder de oude Portugese naam Mogador, is een kuststad aan de Atlantische Oceaan. De naam Essaouira, een verkleinwoord, betekent muurtje of ommuring. De geschiedenis van de stad gaat mogelijk terug tot de 5e eeuw voor Christus, In 1506 werd Essaouira ingenomen door de Portugezen, die er het fort Castelo Real bouwden dat ze in 1510 alweer moesten opgeven. Er is een kleine vissershaven, waar een aanzienlijke hoeveelheid vis worden gevangen, vooral sardine.

Koningsstad Marrakech is de stad waar bergbewoners en nomaden elkaar ontmoeten. Hier vochten ooit de machtigste koningen en verkopen handelaren dagelijks hun waar. Marrakech wordt vaak ‘een parel in de woestijn’ genoemd. De stad wordt ook wel ‘rode stad’ genoemd omdat veel huizen en ook stadsmuren van rode leem gemaakt zijn. Marrakech heeft ongeveer 1 miljoen inwoners. Toeristsche hoogtepunten: de Koutoubia moskee, de Medersa Ben Youssef, de prachtige tuinen en paleizen en het centrale plein Jeema el Fna.

China (2005)

In 2005 waagde wij een grote stap om een rondreis door China te maken. Wij verplaatsten ons in China met de (nacht)trein, bus, per boot en met het vliegtuig. De zit- en ligplaatsen in treinen waren ingericht op het kleine formaat van de Chinezen. Voor ons westerlingen weinig beenruimte, lage hoofdsteunen en korte bedden. Het personeel bij de treinreizen was zeer correct en behulpzaam ondanks dat hun kennis van de Engelse taal zeer beperkt was. Tijdens het reizen door China hebben we de nodige chinezen gesproken weliswaar met veel gebarentaal. De Chinezen verwonderen zich van onze lichaamslengte, grote neus en blond haar. Regelmatig waren wij voor de chinezen een ware bezienswaardigheid. China is het land met het grootste aantal inwoners en met tal van uitdagingen. Het platte land loopt leeg en veel inwoners verhuizen naar de grote steden om daar iets mee te kunnen nemen van de opkomende welvaart. Een enorme milieuverontreiniging in de steden.

Een land met een omvangrijke geschiedenis en een politiek / overheidssysteem dat nodig aan verandering toe is. In ruim 15 jaar is veel veranderd. Een aanzienlijke systeemverandering een grote modernisering van mobiliteit en een enorme gedrevenheid om de economische groei vast te houden. De overheidscontrole op burgers is erg doorgeschoten. Het cameratoezicht in de grote steden is enorm. Het gebruik van openbaar vervoer is al zover geautomatiseerd dat door gezichtsherkenning de poortjes en deuren voor de passagiers geopend worden, een digitaal vervoerskaartje is niet meer nodig.

Beijing

We starten onze rondreis in Beijing waar we bij aankomst in de late namiddag ons meteen onderdompelen in de culturele gewoonten van de chinezen, in het Tiantan-Park met de Tempel van de Hemel. In het park beoefenen de chinezen hun kunsten in zang, muziek en toneeluitvoeringen. De volgende dag bezoeken we de Chinese Great Wall. Kolossaal en enorm uitgestrekt. Hier ontmoeten we een groep Chinese pubers uit zuid China die op studiereis waren. Zij spraken enkele woorden Engels en wilde veel van ons weten. Zij waren in de veronderstelling dat alle westerlingen rijk zijn en een hoog welvaartsniveau hebben.

Xian en Chendu

In Xian leeft een grote moslimgemeenschap. Het zijn ingetogen mensen en niet zo uitbundig als de Chinezen die we eerder op deze reis hebben meegemaakt. Xian is de oude hoofdstad van China geweest en was het eindpunt van de vroegere zijderoute en met name bekend om het Terracotta leger, een grafgift meegegeven aan de eerste keizer van China. Het is een stad met een rijke geschiedenis. Chendu een miljoenenstad is bekend als de groenste stad van China en het Pandareservaat. Chendu wordt ook wel de Brokaatstad genoemd. Brokaat is een zijdeweefsel met grote ingeweefde figuren.

Lijiang

In het zuiden van China bij de grens met Maynmar is de stad Lijiang gelegen. In Lijiang en omgeving leven de Naxi’s, een traditionele bevolking met een bijzondere familietraditie waar vrouwen in domineren. De Naxi’s die afstammen van de Tibetaanse nomaden is een vriendelijke bevolking. De stad Dali gelegen aan het Er Hai meer ligt op een hoogte van 2000 meter boven de zeespiegel en wordt bewoond door de Bai’s een etnische minderheidsgroep in het zuiden van China. Ze zijn een van de best geïntegreerde groepen in China met een eigen taal maar gebruiken wel de Chinese karakters.

Yangshuo

Yangshuo is gelegen aan de Li River in het zuiden van China en is omgeven door het Karstgebergte. In de Li River wordt nog traditioneel gevist met aalscholvers. Een prachtige omgeving waar schrijvers en dichters inspiratie opdoen. Sterk toeristisch georiënteerd maar daarom niet minder mooi.

Sri Lanka (2004)

Sri Lanka is gelegen nabij de grote zeeroutes tussen Europa en Zuidoost Azië. Dat is ook de reden dat Sri Lanka in de 16e eeuw gekoloniseerd is door Portugal en Nederland. In het begin van de 19e eeuw werd de macht overgenomen door het Britse Rijk. Sri Lanka heeft een grote variatie aan godsdiensten: Boeddhisme, Hindoeïsme, Christendom en Islam. Dit is niet de reden van het vele geweld dat heeft plaatsgevonden tussen Tamils en de overige bevolking van Sri Lanka. Het geweld tussen de autochtone bevolking, de Singalezen, en de Tamils is voortgekomen uit het feit dat de Tamils als etnische minderheid (afkomstig uit Zuidoost India) strijden voor hun onafhankelijkheid. In 2004 was het woongebied van de Tamils (in het noordoosten) niet toegankelijk. Sri Lanka is rijk aan een grote variatie van flora en fauna, tropische bossen, mangrove, prachtige stranden en beschikt over een rijk cultureel erfgoed. Ondanks dat de bevolking erg arm is zijn ze zeer vriendelijk en gastvrij. Een uitnodiging van een klein boerengezin om hun specialiteit te proeven werd niet afgeslagen. Ook werden diverse oude ambachtsberoepen bezocht.

Herman Steur met het ‘Welkom Dorp’, Sigiriya en Kandy

Herman Steur een vishandelaar uit Monnickendam heeft in 1980 het ‘Welkom Dorp’ in Sri Lanka opgericht. In het dorp, dat we bezoeken, worden dakloze alleenstaande ouderen ondergebracht en verzorgt. Het begon met een oude Singalese dame die de begrafenis van haar overleden man niet kon betalen. Hij gaf haar 1000 roepia (€ 18) wat ruim voldoende was om haar man te begraven.

We reizen door naar Sigiriya, ook wel Leeuwenrots genoemd. Het 1600 jaar oude complex bestaat uit een zomer- en winterpaleis en mooi aangelegde tuinen. Het is in 7 jaar gebouwd en slechts 18 jaar bewoond geweest. De tuinen, die door grachten zijn omgeven, zijn ommuurde terrassen waarin vele waterpartijen voorkomen. Aan de noordzijde van de rots bereikt men halverwege de steile beklimming via trappen de Spiegelwand. Hierop zijn fresco’s afgebeeld van ‘wolkenmaagden’. De plaats Kandy staat bekend om de ‘Temple of the tooth‘ die de linker bovenste hoektand van de Boeddha als relikwie herbergt. Ook staat Kandy bekend als Engelse kolonisatieplaats waar Lord Mountbatten heeft gewoond.

Nuwara Eliya, Gall en Ratgama lake.

In de omgeving van Nuwara Eliya, gelegen op een hoogte van 2000 meer boven de zeespiegel zijn de Theeplantages gelegen die tijdens de Engelse kolonisatie zijn aangelegd. Een van de weinige theeplantages waar de theebladen nog met de hand worden geplukt, waardoor er weinig verontreiniging inzit. De thee uit Sri Lanka staat dan ook bekend als de beste thee van de wereld.

De plaats Gall, gelegen aan de Zuid-Westkust, met zijn fort is een van belangrijkste overblijfselen van de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw, de VOC-periode. De Grote Kerk, oorspronkelijk gebouwd in 1640 en herbouwd rond 1755, heeft een vloer met daarin diverse oude Nederlandse grafstenen. Even ten noorden van Gall ligt het Ratgama lake. Het meer staat in open verbinding met de zee en is visrijk. Er liggen talrijke mangrovebossen aan de oevers van het meer.

Vesuvius Pompeii (2003)

De oude stad Pompeii werd in 79 na Christus bedekt door een grote laag as als gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius en is daardoor een van de best bewaarde oude Romeinse steden. Pompeii is onstaan in de 7eeeuw voor Christus. Bij de aanleg van het Sarnokanaal in de 16e eeuw heeft men de eerste restanten van vroege stad Pompeii ontdekt. De eerste serieuze opgravingen vonden plaats eind 19e eeuw. Tot heden is slechts 60% van de verwoeste stad opgegraven.

Rome (2003)

Rome de hoofdstad van het Romeinse Keizerrijk heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste steden van de west Europese cultuur. Een stad met een zeer rijke geschiedenis die staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De Romeinen zijn terecht trots op hun stad die rijk is aan de vele monumenten en restanten/ruïnes die dateren van de 4e eeuw voor Christus, waaronder het “Forum Romanum” aan de voet van de Palatijnheuvel. Daarnaast is in het hart van Rome de Staat Vaticaanstad gevestigd, de kleinste onafhankelijke staat van de wereld, maar niet de minste.

Thailand 2002 (deel 1)

In 2002 maakte wij onze eerste vliegreis en wel naar Thailand. Het was een hele ervaring om dit te mogen meemaken. We wisten toen nog niet dat er nog veel reizen zouden volgen. De video’s heb ik pas in 2021 samengesteld en geplaatst op de website. De beelden heb ik genomen van een door reisorganisatie gemaakte DVD, zie deel 1.

Thailand 2002 (deel 2)

Deel 2 is een gedeelte uit een VHS-band die door een Thai is gefilmd van onze activiteit in Chiang Dao.